Subsidie ecologisch en veilig transport vlaanderen

Subsidie ecologisch en veilig transport vlaanderen

Beste vervoerder,

Sinds deze morgen kan je nieuwe dossiers indienen voor de subsidie 'ecologisch en veilig transport'. Zoals wij jullie eind vorig jaar al konden melden, is TLV er in geslaagd om het bedrag van de subsidie op te trekken van 3.000 naar 5.000 euro per voertuig!

Heb je geïnvesteerd na 1 januari 2017 maar nog nooit een subsidieaanvraag ingediend? Dan kan je vanaf nu nieuwe dossiers voor investeringen indienen via de webapplicatie https://ecologisch-en-veilig-transport.vlaanderen.be/. Voor nieuwe dossiers die vanaf vandaag ingediend worden, zal meteen het nieuwe maximum van 5.000 euro gebruikt worden.

We vatten even kort de spelregels samen:
• subsidieaanvragen kunnen gedurende het hele jaar worden ingediend;
• je kan maar één subsidieaanvraag per jaar indienen (aanvragen moeten dus worden gebundeld);
• je kan voor een specifiek voertuig maar eenmaal een aanvraag indienen;
• het totaal van de ingediende uitgaven per subsidieaanvraag bedraagt minimaal 1.000 euro.
Wanneer je dus plant om in 2019 meerdere investeringen te doen op één of meerdere voertuigen, moet je dus nog wachten tot alle investeringen die in aanmerking komen voor deze subsidie, uitgevoerd zijn.

Er is ook een nieuwe handleiding die je vlot doorheen de aanvraagprocedure loodst. Je kan deze downloaden via https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/ecologisch-en-veilig-transport/aanvraagprocedure.

Twijfel je of jouw investering in aanmerking komt? Kijk dan snel even op https://www.vlaio.be/nl/subsidies-financiering/ecologisch-en-veilig-transport om te ontdekken welke optie op jouw vrachtwagen in aanmerking komt. Of contacteer TLV gewoon voor advies op jouw maat!

OPGELET
De verhoging naar 5.000 euro per voertuig zal later dit jaar ook toegepast kunnen worden op de aanvragen 2017 en 2018. Het systeem moet hiervoor nog aangepast worden. Heb je in de loop van de voorbije jaren dossiers ingediend? Dan zal je hiervan voorafgaandelijk op de hoogte worden gesteld.

Voorwaarde zal sowieso zijn dat je voor de al ingediende voertuigen (lees: nummerplaten) nog facturen hebt die het saldo van maximum 2.000 euro per voertuig kunnen bewijzen. Het gaat hier voor de goede orde om bestaande facturen die dateren van de periode waarin de investering gebeurde.

Voorbeeld:
Je kocht in 2017 twee nieuwe trekkers met een totaalwaarde van 18.750 euro aan subsidieerbare investeringen. Het potentieel subsidiebedrag bedraagt 15.000 euro (zijnde 80% van 18.750 euro). Hiervoor heb je al 6.000 euro subsidie aangevraagd en ontvangen.
Omdat het maximumbedrag van de subsidie opgetrokken is tot 5.000 euro, zal je in de loop van 2019 aanvullend nog tot 4.000 euro kunnen vragen. Je zal dit dan wel moeten kunnen bewijzen met de aankoopfacturen die dateren uit 2017. Investeringen van een latere datum op deze voertuigen zullen niet in aanmerking komen voor de extra subsidie.

De extra steun zal ook pas uitgekeerd worden als VLAIO bevestiging heeft gekregen dat je nog steeds voldoet aan de voorwaarden van de regeling "de-minimis". Deze zegt dat je maximaal 100.000 euro steun kan krijgen voor drie opeenvolgende kalenderjaren.

Dit alles wordt zoals gezegd momenteel volop verder uitgewerkt. Zodra meer informatie beschikbaar wordt, zullen wij dit uiteraard communiceren.


Met vriendelijke groeten,

Lode Verkinderen
Secretaris-generaal

Deel dit artikel